Úroda třešní? To chce bublaninu!

Úroda třešní? To chce bublaninu!

Některé věci prostě patří k létu. Ospalé dny, vůně posečené trávy, letní déšť… a stromy obsypané sladkými, tmavě rudými třešněmi. Možná máte ten svůj oblíbený třešňový strom taky – u babičky na zahradě, na chalupě… nebo rovnou za domem. A možná právě teď přemýšlíte, co s tou bohatou úrodou.

Protože sníst třešně jen tak ze stonku je sice příjemné, ale přiznejme si – když jich máte kýbl, volá to po něčem víc. Po koláči. Po bublanině. Po domácí vůni z trouby a ulepených prstech. A právě tady nastupují pomocníci, kteří z „letní úrody“ udělají opravdové potěšení.

Co se v kuchyni opravdu hodí, když máte plnou mísu třešní?

🍒 Odpeckovávač na třešně

Kdo jednou odpeckovával třešně ručně, ví, že to není žádný med. A právě proto máme v kuchyni spolehlivého parťáka – odpeckovávač na třešně, který zvládne desítky kusů během chvilky. Ne že by ruční vypeckovávání nebyla svým způsobem meditace, ale když máte třešní plnou mísu a děti se už ptají, kdy bude bublanina, přichází čas na efektivitu. Odpeckovávač s přísavkou drží pevně na lince, zvládne jednu třešeň za druhou bez zbytečného mačkání a co je nejlepší – děti si ho zamilují a s radostí vám pomohou. U nás se stal takovým letním rituálem. A jakmile ho jednou vyzkoušíte, zjistíte, že bez něj už to zkrátka není ono.

🍒 Forma na koláč

Třešňový koláč s máslovým těstem a mřížkou navrchu? S touto klasikou nikdy neuděláte chybu – ať už přijde návštěva nebo si ji necháte jen pro sebe. Forma na koláč s nepřilnavým povrchem vám usnadní pečení i servírování.

🍒 Dortová forma

Jestli existuje zákusek, který je s třešněmi spojený snad odjakživa, pak je to bublanina. Nadýchaná, voňavá a plná šťavnatého ovoce. V dortové formě krásně drží tvar, snadno se krájí a působí i na talíři trochu slavnostně.

Dva letní recepty, které voní dětstvím

Bublanina s třešněmi

Ingredience:

  • 4 vejce
  • 150 g cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • cca 300–400 g třešní (vypeckovaných)
  • máslo a mouka na vymazání formy

Postup: vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme olej, mléko, mouku s práškem do pečiva a vanilku. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a poklademe vypeckovanými třešněmi. Pečeme na 170 °C asi 35–40 minut dozlatova. Necháme vychladnout a zasněžíme moučkovým cukrem.

Třešňový koláč s mřížkou

Ingredience na těsto:

  • 200 g másla
  • 100 g cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli

Náplň:

  • cca 400 g vypeckovaných třešní
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce škrobu nebo pudinku (pro zahuštění)

Postup: z přísad na těsto vytvoříme hladké máslové těsto, které rozdělíme na 2 části (jednu menší na mřížku). Větší část vyválíme a vložíme do formy. Třešně smícháme s cukrem a škrobem, navrstvíme na těsto a překryjeme pruhy z druhé části těsta do mřížky. Pečeme na 180 °C asi 40–45 minut.

Bude se hodit 👍🏼

A co s třešněmi, které už nestíháte zpracovat?

Když je úroda velká, stojí za to si část zamrazit – ideálně už vypeckovanou, rozloženou po vrstvách na tácku. Po zmrznutí je přesypte do uzavíratelné dózy nebo sáčku – budou se hodit do smoothie, kynutých buchet i budoucích koláčů. Další možností je zavaření – třeba s trochou skořice, badyánu nebo vanilky. Sklenička třešňového kompotu v zimě umí připomenout sluncem rozpálený červenec. A pokud vám zbydou jen poslední hrsti, zkuste si z nich udělat rychlou třešňovou omáčku – podávejte ji ke zmrzlině, palačinkám nebo litém koláči.

Třešňová sezóna netrvá věčně. Tak až příště půjdete kolem stromu obsypaného ovocem, nechte se zlákat. Vezměte košík, pusťte se do peckování a vykouzlete doma něco, co bude vonět po létě. My formy máme – teď je řada na vás.

Bude se hodit 👍🏼