Muffiny jinak: trocha historie, pár tipů a jeden netradiční recept
Sladké, voňavé, nadýchané – tak si většina z nás představí muffiny. Ale věděli jste, že tenhle oblíbený pečený kousek má za sebou pěkně dlouhou cestu? A že kromě čokoládových a borůvkových verzí existují i skvělé slané muffiny, které se perfektně hodí na piknik, letní večírek nebo jen tak do krabičky na cestu?
Původ muffinů sahá až do 19. století v Anglii, kde se připravovaly jako nízké kynuté placky pečené na pánvi – spíš něco mezi chlebem a lívancem. Byly oblíbené hlavně mezi služebnictvem, které je připravovalo z kuchyňských zbytků.
Až později si muffiny našly cestu do amerických domácností, kde získaly svou dnešní podobu: nadýchané dortíky pečené ve formách. Dnes je najdete v nespočtu sladkých variací – ale právě slaným muffinům se u nás stále ještě nedostává tolik pozornosti, kolik si zaslouží.
Jaké formy na muffiny vybrat?
Aby se muffiny povedly, chce to tu správnou výbavu. Dnes můžete vybírat mezi klasickými plechovými formami, moderními silikonovými i papírovými košíčky.
- plechové formy jsou ideální pro pravidelné pečení – dobře vedou teplo, těsto v nich krásně vyběhne a upeče se rovnoměrně. Doporučujeme je vystýlat papírovými košíčky – muffiny se tak lépe vyklápějí, nelepí se a navíc je můžete bez obalu rovnou zabalit jako svačinu, piknikovou dobrotu nebo malý domácí dárek.
- silikonové formy jsou praktické na manipulaci i údržbu – nemusí se vymazávat, snadno se z nich muffiny vyklopí a jsou skladnější. Jsou ideální i na bezlepková nebo dietní těsta, která bývají jemnější.
- papírové košíčky jsou skvělou volbou pro servírování, oslavy nebo balení muffinů s sebou. Pro správné pečení je ale doporučujeme vkládat do plechové formy – udrží tak krásně tvar a těsto se nevylije do stran.
Tipy pro muffiny, které se povedou
- nepřeplňujte formičky – nechte těstu prostor, ať má kam vyrůst. Ideálně naplňte do ¾.
- míchejte krátce a zlehka – čím víc těsto mícháte, tím tužší bude výsledek.
- na začátku pečte zprudka (200 °C) a po 5–10 minutách snižte teplotu – muffiny pak krásně vyskočí a zůstanou vláčné.
- nebojte se experimentovat – slané muffiny snesou sýry, šunku, zeleninu, bylinky, sušená rajčata i olivy.
Slané muffiny se šunkou, sýrem a sušenými rajčaty
Co budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- 2 vejce
- 200 ml podmáslí nebo kefíru
- 80 ml oleje
- 100 g strouhaného sýra (eidam, gouda, čedar, parmezán...)
- 80 g šunky nebo slaniny na kostičky
- 5–6 sušených rajčat (nakrájených na drobno)
- trochu tymiánu nebo oregana
Postup: v míse smíchejte suché ingredience: mouku, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse vyšlehejte vejce, podmáslí a olej. Tekutou směs vlijte do sypké, promíchejte jen lehce, přidejte sýr, šunku, rajčata a bylinky. Naplňte formy nebo košíčky do ¾ a pečte na 190 °C cca 20–25 minut dozlatova.
Tip: Výborně chutnají teplé i studené, a hodí se i jako slaný základ na večírek – stačí přidat dip nebo zálivku.
Bude se hodit 👍🏼
- papírové formičky na muffiny
- forma na muffiny
- miska na míchání a šlehání těsta
- přesná digitální váha
- dóza na mouku
Muffiny nejsou jen sladká záležitost
Muffiny zvládne upéct i začátečník, a právě v jejich jednoduchosti je kouzlo. Stačí forma, pár surovin a půlhodinka času. Ať už sáhnete po klasické čokoládě nebo se odvážíte ke slané verzi, muffiny jsou jistota, která nezklame.

