Dýně -podzimní poklad

Podzim je časem dýní a není to jen o Halloweenu. Dýně je naprostý klenot v kuchyni.

Kromě toho, že skvěle vypadá, nabízí nekonečné možnosti zpracování. A co víc, můžete ji využít od semínek až po poslední kousek dužiny. Každý zkušený kuchař i nováček v kuchyni musí uznat, že dýně je jednou z nejvšestrannějších plodin. Ať už ji chcete použít na vaření, pečení nebo jako dekoraci pro Halloween, vždy je to trefa do černého.

 

Jak správně vydlabat dýni

Než se pustíte do vaření, dýně je ideální i na dekorace. Začněte tím, že si vyberete pěknou dýni s pevnou slupkou, vezměte si ostrý nůž s ergonomickou rukojetí a pomocí velké lžíce opatrně vydlabejte dužinu. Vnitřek můžete buď využít na polévku nebo muffiny. Zkuste si hrát s různými tvary – oči, nos, ústa – a udělejte z dýně pravého halloweenského strašáka. Nezapomeňte si pohrát s designem a použít šablonu, než začnete s řezbou. Životnost vydlabané dýně prodloužíte, pokud potřete vnitřek a všechny řezy vazelínou. Bude poté méně vysychat. Proti plísním funguje také velmi dobře dezinfekční prostředek. Dýni dezinfekcí postříkejte, nechte chvilku působit a pak otřete (poté je už ale dýně nepoživatelná!). Pamatujte i na to, že v chladnějším prostředí vydrží déle. Na vnějším parapetu Vám tedy vydrží mnohem déle na tom vnitřním.

A až budete hotovi, vložte do dýně čajovou svíčku nebo LED světýlko a vytvořte tu správnou halloweenskou atmosféru!

Bude se hodit  👍🏼

 

Dýňová polévka

Na zbytky dužiny máme jeden skvělý recept na hustou a krémovou dýňovou polévku, která vás zahřeje v chladných dnech. Stačí dužinu z dýně podusit s cibulí, česnekem a trochou koření jako je kurkuma a kari, pak přidat vývar a rozmixovat do hladka. Na zjemnění doporučuji směs kokosového mléka, která dodá polévce hedvábnou texturu. Na závěr ozdobte krutony, které snadno připravíte na pánvi z naší nabídky

Klasika, která zahřeje

Na polévku budete potřebovat: 

  • 1,2 kg dýně (bez slupky a semínek)
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 1 šálek vody
  • ½ šálku smetany (nebo kokosového mléka)

Postup je jednoduchý: Dýni nakrájejte na kostky, spolu s cibulí a česnekem krátce orestujte. Přidejte vývar, vodu a nechte vařit asi 10 minut, dokud dýně nezměkne. Poté rozmixujte a vmíchejte smetanu. Osolte, opepřete a podávejte s krutony z domácího chleba, které připravíte v naší nepřilnavé pánvi​

Bude se hodit 👍🏼

 

 Pro milovníky sladkého máme originální recept na dýňové muffiny. Tyto lahodné muffiny jsou vláčné a jemné, ideální k šálku horké kávy i čaje nebo jednoduše dejte dětem do školy k svačině a budou za krále

Dýňové muffiny – sladká tečka podzimu

Co budete potřebovat?

  • 200 g dýňového pyré
  • 150 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100 g pískového cukru
  • 80 ml oleje
  • 1 lžičku skořice
  • ½ lžičky zázvoru

Smíchejte všechny suché ingredience, postupně přidávejte pyré, vejce a olej. Těsto nalijte do formiček na muffiny a pečte na 180°C asi 25 minut. Uvidíte, jak vám budou mizet z talíře​

Bude se hodit 👍🏼

 

Naložená dýně – zavařený poklad na zimu

Pokud chcete dýni uchovat na zimu, zkuste ji naložit do sladkokyselého nálevu. Nakrájejte dýni na kostky, povařte ji s vodou, octem, cukrem, skořicí a hřebíčkem. Poté ji uložte do zavařovacích sklenic.

Bude se hodit 👍🏼

 

Dýňový salát s rukolou a feta sýrem

A co takhle něco zdravého? Dýňový salát s rukolou a ořechy je svěží, lehký a plný vitamínů. Stačí pečenou dýni smíchat s listovým salátem, přidat feta sýr a pokapat olivovým olejem​

Lehký dýňový salát plný chutí:

  • 300 g pečené dýně
  • 100 g rukoly
  • 80 g feta sýra
  • 1 lžíci olivového oleje
  • Hrubozrnnou sůl a pepř

Dýni upečte v troubě na 180°C asi 20 minut s trochou olivového oleje a hrubozrnnou solí. Poté smíchejte s rukolou a fetou. Ideální salát pro lehký podzimní oběd.

Bude se hodit 👍🏼

 

Dýňová semínka a dužinu určitě nevyhazujte! Dýňová semínka omyjte a řádně usušte. Usušená semínka promíchejte s malým množstvím olivového oleje a koření podle chuti. Naskládejte semínka na pečící plech vyložený pečícím papírem a následně pečte v troubě vyhřáté na 120°C asi 45 minut. Pravidelně kontrolujte a každou čtvrthodinku semínka promíchejte.  Máte domácí zdravé mlsání… 

Bude se hodit 👍🏼

 

Halloweenské tipy

Na závěr pár tipů na Halloweenskou výzdobu: Když už máte vydlabanou dýni, nezapomeňte si užít večer s hrníčkem čaje nebo horké čokolády, které servírujte v našich stylových konvičkách a hrníčkách. A pokud čekáte návštěvu, nezapomeňte na barevná brčka pro menší hosty – ať už jim podáváte džus nebo speciální dětský halloweenský koktejl!