Grilování - víc než jídlo

Grilování: víc než jídlo. Je to rituál, který spojuje

Grilování není jen způsob přípravy masa. Je to chvíle, kdy se sousedi přestanou jen zdravit přes plot a konečně si přisednou ke stolu. Kdy se rodina sejde venku bez telefonu v ruce. Kdy se vaří bez stresu, klábosí, zvedá se první sklenička a z okolí voní léto.

Může to být velká sobotní akce s partou přátel i klidný nedělní oběd ve dvou. Grilování má v sobě něco slavnostního, a přitom zůstává jednoduché. A přesně v tom je jeho kouzlo.

Když to začíná praskat a vonět...

Ten moment, kdy zapálíte gril a uhlí začne praskat, je jako startovní výstřel teplého večera. Každé grilování má svůj rytmus. Nejprve gril. Ten klasický na uhlí má nenahraditelnou atmosféru a chuť, ale potřebuje čas. Plynový gril je ideální pro pohodlné grilování bez čekání. A elektrický? Skvělý pro terasu, balkon, zimní zahradu nebo kdekoliv, kde je zakázáno kouřit (i z grilu). Někdo přísahá na gril na uhlí kvůli nezaměnitelné vůni, jiný nedá dopustit na pohodlí plynového grilu. A pokud grilujete na balkoně nebo doma na terase, určitě oceníte kompaktní elektrický model. Každý má ale svoje kouzlo, hlavně když už se něco smaží, peče nebo syčí.

Abyste si to ale pořádně užili, je dobré mít vše po ruce. Vyndávat maso z lednice, hledat kleště, utírat ruce do kalhot – to všechno umí pokazit tempo. Proto si připravte všechny pomocníky ještě předem. Nejprve dlouhé kleště, protože bez nich si maso neotočíte, nerezová obracečka, pokud se pustíte třeba do burgerů nebo zelenin, nebo grilovací vidlička pro ty, co si potrpí na preciznost. A když přijdou na řadu špízy a šašliky, je lepší sáhnout po opakovaně použitelných jehlicích než hledat špejle z loňska.

Chystáte zeleninu v alobalu nebo rybu? Připravte si dostatek grilovacího alobalu a tácků. Když vás gril začne trochu děsit teplem, grilovací rukavice to jistí. A stylovou zástěrou si ušetříte i praní trička.

Bude se hodit 👍🏼

Příprava je půlka chuti

Příprava na grilování může být takový malý rituál. Mít připravený gril, rozdělené pracovní plochy, srovnané suroviny a omytou zeleninu. Všechno, co může být hotové dopředu, si předpřipravte – ať už jde o naložené maso nebo zeleninu v alobalu. Věřte, že čím méně budete při grilování odbíhat, tím víc si večer užijete.

Ať už balíte maso do marinády nebo chystáte domácí omáčku, skvěle se hodí praktické dózy. Zeleninu si můžete předpřipravit do menších krabiček, a na všechny omáčky, koření nebo marinády vám pomohou i lahvičky, misky nebo štětce na potírání. Na velké hostiny určitě oceníte i jednorázové talířky a ubrousky. Ne proto, že byste nechtěli mýt nádobí, ale prostě proto, že to není potřeba

A nesmíte zapomenout ani na pitný režim, který je při grilování v teplých dnech stejně důležitý jako správně propečený steak. Aby si každý host mohl pohodlně dolít sám a grilmistr se nemusel zdržovat, ideálním řešením jsou velké sklenice s kohoutkem, do kterých můžete připravit domácí limonádu, ovocnou vodu nebo ledový čaj. Děti si z nich rády samy čepují a mají tak pití neustále po ruce. Dospěláci ocení připravené sklenice na víno nebo pivo, a pokud servírujete bílé víno nebo prosecco, chladicí nádoba s ledem udrží ideální teplotu po celou dobu večera.

Bude se hodit 👍🏼

A příště? Je čas na marinády a fajnšmekrovské vychytávky

V dalším článku se podíváme na to, jak si připravit ty nejlepší domácí marinády, čím maso natírat, jak ho správně nechat odležet a jaké fígle používají zkušení grilmistři. A nebojte, zapomenout nebudeme ani na tipy na vegetariánské dobroty, které vám u grilu ostudu rozhodně neudělají.