Tartaletky - malé dezerty s velkým kouzlem

Tartaletky jsou malé koláčky z křehkého těsta, plněné sladkými nebo slanými náplněmi. Pochází z Francie, kde si získaly oblibu už v 19. století jako elegantní dezert podávaný na svátečních tabulích. Dnes se pečou po celém světě a staly se symbolem toho, že i drobný kousek dokáže udělat velkou parádu.

Jak na dokonalé tartaletky?

Základem je vždy křehké těsto, které se peče samostatně ve formičkách a teprve poté se plní. Dobře upečený korpus musí být pevný, ale zároveň jemný na skus. Aby si zachoval tvar a nevyběhl, doporučuje se při pečení zatížit těsto kuličkami nebo suchými fazolemi.

Recept na základní sladké tartaletky

Ingredience na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • 1 žloutek
  • špetka soli

Postup:  ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto, zabalte do fólie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v lednici. Těsto následně vyválejte a vyložte formičky. Několikrát propíchejte vidličkou, zatěžkejte kuličkami a pečte 15 minut na 180 °C. Nechte vychladnout, naplňte a ozdobte podle chuti.

 Jaké formičky použít

Na tartaletky se skvěle hodí větší formy s průměrem kolem 12 cm, ideální jsou varianty s vyklápěcím dnem, ze kterých upečený korpus snadno vyndáte. Pokud chcete připravit více menších kousků, dobře a jednoduše poslouží i běžné formy na muffiny:

  • klasické s průměrem 5 cm – vhodné na rodinné oslavy nebo větší setkání,
  • mini formy o průměru 3,5 cm – ideální pro rauty nebo jako drobný dezert k odpolední kávě.

Silikonové formičky mají tu výhodu, že se těsto nelepí a snadno se vyklápí, zatímco plechové zase krásně rozvedou teplo a těsto je dokonale propečené.

 Bude se hodit 👍🏼

 Sladké i slané varianty

Tartaletky nemusí být jen sladké. Kromě tradičních ovocných variací se hodí i na slané pohoštění.

  • sladká klasika: vanilkový krém z pudinkového prášku a čerstvé ovoce (např. jahody, maliny, borůvky, kiwi).
  • tip 1: místo krému stačí vyšlehat mascarpone se lžičkou medu a ozdobit ovocem, mátou – rychlé a luxusní.
  • tip 2: domácí slaný karamel ozdobený nasekanými pistáciovými oříšky - efektní dezert.
  • slaná varianta: mini tartaletky se sýrovým krémem a špenátem. Stačí smíchat smetanový sýr s nasekaným špenátem, osolit, opepřit a naplnit korpusy. Ozdobit kouskem sušeného rajčete a je hotovo.

 

Tipy pro perfektní výsledek

  • korpusy si můžete upéct i několik dní dopředu a skladovat v uzavřené dóze.
  • aby ovoce nepustilo šťávu, můžete dno korpusu lehce potřít čokoládou.
  • mini tartaletky jsou ideální, když chcete připravit více chutí a barev najednou – hosté si mohou vybrat podle nálady.

 Bude se hodit 👍🏼

 Připravte si korpusy dopředu

Velkou výhodou tartaletek je, že se korpusy dají upéct i několik dní dopředu a skladovat v uzavřené dóze. Pokud se chystáte na větší návštěvu nebo party, výrazně si tím zjednodušíte přípravu. V den akce pak jen korpusy naplníte a dozdobíte. Každý kousek může být jiný – stačí sáhnout po různém ovoci nebo odlišné náplni. Z jedné várky těsta tak vznikne lahodné, na oko krásné a přitom neotřelé pohoštění.

 

Tartaletky jsou ukázkou toho, jak z jednoduchých ingrediencí vytvořit dezert, který vypadá luxusně a chutná fantasticky. Ať už sáhnete po větších formách s vyklápěcím dnem, nebo využijete formu na muffiny, vždy vznikne drobný kousek, který potěší oko i chuťové buňky. A když si korpusy upečete dopředu, hravě připravíte několik druhů sladkých i slaných variací, které hosty nadchnou.