Jsou chvíle v roce, které voní vzpomínkami. A jednou z nich je i rybízová sezóna. Keře plné rudých kuliček, zralých a šťavnatých, které svítí mezi listy jako drobné korálky. Většinou první končí červený rybíz – kyselý, výrazný, ideální na zavařování. Za ním se pomalu přidává bílý a černý, sladší a aromatičtější. A ať už máte rybíz rádi tak akorát, nebo ho jíte rovnou po hrstech, jedno je jisté – léto bez rybízu by prostě nebylo úplné.
Zdravý, sezónní a krásně kyselý
Rybíz je doslova bomba plná vitamínu C. Obsahuje i vitamíny skupiny B, železo, draslík a antioxidanty. Podporuje imunitu, zažívání a v horkém létě osvěží lépe než limonáda. Má minimum cukru a kalorií, a přitom tolik chuti, že ho často není potřeba ani moc dochucovat.
A hlavně – zpracování rybízu není žádná věda. Pokud vám něco z keře přece jen zbyde, zkuste ho proměnit v marmeládu nebo koláč. Obě varianty jsou rychlé, nenáročné a chutí rozhodně nezklamou.

Recept č. 1: Jednoduchý rybízový džem
Ingredience:
- cca 1 kg červeného rybízu (otrhaného a omytého)
- 500 g želírovacího cukru 2:1
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup: rybíz rozmixujte nebo jen lehce rozmačkejte a dejte do hrnce. Přidejte cukr a citronovou šťávu, promíchejte a přiveďte k varu. Vařte cca 5 minut od doby, kdy směs začne pořádně bublat. Pokud se tvoří pěna, seberte ji lžící. Horký džem nalijte do čistých skleniček, zavíčkujte a otočte na pár minut dnem vzhůru.
Tip: Pokud chcete jemnější strukturu, můžete směs ještě před vařením propasírovat přes síto a zbavit ji zrníček.
Bude se hodit 👍🏼

Recept č. 2: Rybízový koláč s drobenkou
Ingredience:
- 300 g polohrubé mouky
- 100 g cukru
- 120 g změklého másla
- 1 vejce
- ½ prášku do pečiva
- 300 g rybízu
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- trochu másla a strouhanky na vysypání formy
Na drobenku:
- 80 g hladké mouky
- 50 g cukru
- 50 g změklého másla
Postup: z mouky, cukru, másla, vejce, prášku do pečiva a špetky soli vypracujte hladké těsto. Rozprostřete ho do vymazané a strouhankou vysypané formy nebo plechu. Povrch posypte rybízem smíchaným s vanilkovým cukrem. Nakonec připravte drobenku: všechny suroviny prohněťte prsty a nasypte navrch. Pečte na 180 °C cca 30–35 minut dozlatova.
Bude se hodit 👍🏼

Rybíz patří k létu – ať už čerstvý, zavařený nebo v koláči
Ne každý si ho zamiluje hned na první ochutnání – rybíz totiž nehladí po jazyku jako jahody. Ale o to víc v sobě nese charakter. Ať už ho sníte přímo z keře, přeměníte ve skleničku plnou léta nebo upečete do koláče, vždycky v sobě ponese něco z opravdového, voňavého léta. A z těch chvil, kdy se zašpiněné ruce neřeší a kyselá pusa je tou nejhezčí známkou úrody.