Ostružiny a maliny - letní poklad, který si zaslouží pozornost
Léto má mnoho chutí, ale máloco se vyrovná okamžiku, kdy natáhnete ruku a z keře si utrhnete sladkou, šťavnatou malinu nebo lesklou černou ostružinu. Tyhle drobné plody mají krátkou sezónu, a proto je škoda nevyužít ji naplno.
A navíc – jsou doslova malými vitamínovými bombami. Obsahují vysoké množství vitamínu C, který podporuje imunitu, a vitamínu K, důležitého pro zdraví kostí. Jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením, a na vlákninu, jež prospívá trávení. Ostružiny navíc obsahují mangan a měď, podporující metabolismus a tvorbu kolagenu, zatímco maliny se mohou pochlubit i kyselinou ellagovou, která má silné protizánětlivé účinky.
Pojďme se podívat na to, jak maliny a ostružiny správně skladovat, jak je zavařit, aby chutnaly i v zimě, a přidáme recept na jednoduchý, ale luxusní dezert, který udělá parádu na každém stole.

Jak skladovat ostružiny a maliny
Tyto plody jsou jemné a rychle podléhají zkáze, proto je potřeba s nimi zacházet opatrně.
- skladujte v jedné vrstvě – ideálně v mělké misce nebo plastovém boxu vyloženém papírovou utěrkou, která pohltí přebytečnou vlhkost.
- v lednici vydrží 2–3 dny, proto je lepší je zpracovat co nejdříve po sklizni.
- pokud potřebujete prodloužit jejich životnost, zamrazte je – rozložte v jedné vrstvě na plech, po zmrznutí přesypte do sáčku. Tak se neslepí a budou se hodit do smoothie, dezertů či jogurtu.
Bude se hodit 👍🏼
Zavařování malin a ostružin
- džem – smíchejte ovoce s želírovacím cukrem (dle návodu na obalu), krátce povařte a nalijte do čistých sklenic. Sterilujte 5 minut na 85 °C.
- ovocná směs – maliny a ostružiny můžete kombinovat i s jiným ovocem, například s jablky nebo rybízem, pro plnější chuť a hustší konzistenci.
- ostružinový sirup – ovoce poduste s trochou vody, propasírujte a přidejte cukr (asi 1 kg na 1 l šťávy), povařte a nalijte do lahví. Skvělý do limonád i čaje.
Bude se hodit 👍🏼

Malinovo-ostružinový crumble s mandlovou drobenkou
Co budete potřebovat:
- 300 g malin
- 300 g ostružin
- 3 lžíce cukru (podle chuti)
- 1 lžíce citronové šťávy
Na drobenku:
- 150 g hladké mouky
- 100 g másla
- 80 g cukru
- 50 g mandlových plátků
Postup: ovoce promíchejte s cukrem a citronovou šťávou a dejte do zapékací mísy. Mouku, máslo a cukr zpracujte na drobenku, přidejte mandle a rovnoměrně nasypte na ovoce. Pečte na 180 °C asi 25 minut, dokud povrch nezezlátne a ovoce nezačne probublávat. Podávejte teplé, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Bude se hodit 👍🏼
Maliny i ostružiny jsou křehké plody, které si zaslouží rychlé zpracování. Ať už je sníte čerstvé, zamrazíte, zavaříte do voňavého džemu nebo upečete do lahodného crumble, jedno je jisté – každý sousto v sobě ponese kousek léta.