Sladká historie lineckého koláče
Linecký koláč patří mezi nejoblíbenější dezerty nejen v Rakousku, odkud pochází, ale i u nás v Česku. Jeho historie sahá až do 17. století a recept na něj byl poprvé zaznamenán v roce 1653 v kuchařce hraběnky Anny Margarethy von Österreich. Charakteristickým znakem lineckého koláče je máslové křehké těsto a výrazná ovocná náplň, nejčastěji z rybízové marmelády.
V Česku se tomuto koláči často říká mřížkový koláč, a to podle typického mřížkového vzoru vytvořeného z proužků těsta na jeho povrchu. Ať už ho pečete v klasické kulaté formě, nebo jako malé linecké cukroví, jeho lahodná chuť a voňavé aroma jsou prostě nezaměnitelné.
Základní recept na pravý linecký koláč
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla (studeného, nakrájeného na kostky)
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 lžička citronové kůry (nejlépe bio)
- špetka soli
- 200 g rybízové nebo malinové marmelády
Postup: do mísy prosejte mouku, přidej cukr, citronovou kůru, špetku soli a máslo. Prsty nebo pomocí robotu vypracujte drobenku. Poté přidejte žloutky a rychle vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na 30 minut odležet do lednice. Těsto rozdělte na dvě části. První část rozválejte a přeneste do vymazané formy. Druhou část vyválejte a rádýlkem nebo nožem nakrájejte na proužky pro mřížkový vzor. Na těsto ve formě rozetřete marmeládu a poklaďte proužky těsta do mřížky. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30 - 35 minut, dokud není těsto zlatavé. Po vychladnutí můžete koláč poprášit moučkovým cukrem a podávat.
🛎 Tip: Pokud chcete ještě jemnější těsto, můžete část mouky nahradit mletými mandlemi.
Bude se hodit 👍🏼
- přesná kuchyňská váha
- mísa na míchání těsta
- potravinářská folie
- váleček a vál na těsto
- forma na koláč
- plech na pečení s nepřilnavým povrchem
Zajímavé variace koláče
- mandlový linecký koláč - pokud chcete koláči dodat luxusnější chuť, vyměňte 50 g mouky za mleté mandle. Výsledek bude ještě křehčí a chutnější.
- linecký koláč s ořechovou náplní - místo klasické marmelády můžete vyzkoušet náplň z mletých vlašských ořechů smíchaných s trochou medu a smetany. Skvělá volba na podzimní dny!
- čokoládový twist pro milovníky čokolády – do těsta přidejte 2 lžíce kakaa a naplňte koláč tmavou čokoládovou ganache smíchanou s trochou šlehačky.
Tipy a triky pro dokonalé těsto
- těsto moc nehněťte – čím méně ho budete zpracovávat, tím křehčí bude výsledek.
- odpočinek v lednici je klíčový – máslové těsto se tak lépe rozválí a nebude se trhat.
- nešetřete marmeládou – rybízová nebo malinová náplň dodá koláči krásně osvěžující kontrast ke sladkému těstu.
- křehkost zajistí správná teplota pečení – pečte na 180°C a kontrolujte, aby těsto neztvrdlo.
Linecký mřížkový koláč - dezert, který Vás nikdy nezklame
Ať už se pustíte do tradičního receptu, nebo vyzkoušíte netradiční variaci, linecký koláč je vždycky skvělá volba. Jeho jemné těsto a lahodná náplň si získají srdce každého milovníka sladkého. Tak co, dáte si kousek? 😊