Bábovka: klasika, která nikdy neomrzí
Bábovka je jedním z nejtradičnějších moučníků v českých domácnostech. Kdo by si nepamatoval vůni čerstvě upečené bábovky linoucí se kuchyní, kdy babička nebo maminka vytahovaly formu z trouby a my netrpělivě čekali, až vychladne? Tento nadčasový dezert se peče po generace a každý má svůj oblíbený rodinný recept. Bábovka je nejen symbolem pohody a domova, ale i skvělým doplňkem k odpolední kávě nebo čaji. Ať už preferujete nadýchanou třenou bábovku, vláčnou tvarohovou variantu nebo moderní netradiční příchutě, výběr správné formy na pečení je klíčový pro dokonalý výsledek.
Jakou formu na bábovku zvolit?
K pečení bábovky můžete použít různé typy forem, které mají své výhody:
- silikonové formy – nepřilnavé, snadno se z nich bábovka vyklápí a nevyžadují tolik tuku na vymazání. Jsou lehké a skladné.
- lité formy – tradiční formy z litiny nebo hliníku s nepřilnavou vrstvou zajišťují rovnoměrné pečení a krásný tvar.
- plechové formy s nepřilnavým povrchem – lehká varianta, která dobře vede teplo a umožňuje snadné vyklopení bábovky.
Bude se hodit 👍🏼
Klasická třená bábovka
Tato bábovka je oblíbená pro svou vláčnost a jemnou strukturu. Klíčem k úspěchu je správné vyšlehání másla s cukrem.
Ingredience:
- 250 g másla
- 200 g cukru krupice
- 4 vejce
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 200 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce kakaa (volitelně pro dvoubarevnou variantu)
Postup: máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidávejte vejce a pokračujte ve šlehání. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a střídavě s mlékem vmíchejte do těsta. Polovinu těsta můžete obarvit kakaem a do formy vrstvit střídavě. Pečte ve vymazané a vysypané formě na 170 °C asi 50 minut. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem.
Tip: Chcete krásné mramorování? Těsto vkládejte do formy střídavě po lžících a jemně promíchejte špejlí nebo vidličkou
Bude se hodit 👍🏼
Tvarohová bábovka
Tvarohová bábovka je ještě vláčnější než třená varianta a vydrží dlouho čerstvá.
Ingredience:
- 250 g měkkého tvarohu
- 3 vejce
- 200 g cukru
- 100 ml oleje
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 100 ml mléka
- citronová kůra
Postup: vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte olej, tvaroh a citronovou kůru, dobře promíchejte. Postupně přisypávejte mouku s práškem do pečiva a mléko. Pečte ve vymazané formě na 180 °C přibližně 50 minut. Po vychladnutí můžete polít citronovou polevou nebo jen pocukrovat.
Tip: Pokud chcete ještě vláčnější těsto, přidejte trochu smetany nebo zakysané smetany.
Netradiční bábovka: Čokoládová s chilli
Pro milovníky netradičních chutí je tu čokoládová bábovka s jemným pikantním nádechem.
Ingredience:
- 200 g hořké čokolády
- 250 g másla
- 200 g cukru
- 4 vejce
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička chilli prášku
- 100 ml smetany
Postup: máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte vejce. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a vmíchejte do těsta. Přidejte smetanu, mouku s práškem do pečiva a chilli. Pečte na 170 °C asi 45 minut. Po vychladnutí můžete polít čokoládovou polevou.
Tip: Nebojte se experimentovat s chutěmi! Místo chilli můžete použít pomerančovou kůru nebo skořici pro jemnější aroma.
Bude se hodit 👍🏼
- forma na bábovku
- mísa na šlehání
- násypná dóza na mouku a cukr
- cukřenka
- kastrůlek na rozpuštění čokolády
Bábovka je více než jen moučník – je to symbol domácí pohody, tradic a vůně dětství. Ať už si vyberete klasiku nebo zkusíte něco nového, vždy si ji můžete přizpůsobit vlastní chuti. Správná volba formy, kvalitní suroviny a trocha trpělivosti při pečení zajistí ten nejlepší výsledek. Sdílení domácí bábovky s rodinou a přáteli je tím nejlepším způsobem, jak si vychutnat sladké chvíle pohody. Tak která bábovka bude dnes u vás na stole?