Bábovka dříve a dnes. Kolik zůstalo a co se změnilo?

Bábovka je jako rodinné stříbro. Většina z nás má nějakou vzpomínku na její vůni linoucí se z babiččiny trouby. Formy, které pamatovaly první republiku, ručně psané recepty v zažloutlém sešitě, utěrka přes vychládající koláč na lince… A dnes? Dnes máme silikon, šlehače s turbem, kokosový cukr a polevu ze skyru. Ale pořád je to bábovka. Jen trochu jiná.

Pojďme se podívat, v čem se tradiční recepty liší od těch moderních – a jestli ta chuť zůstala.

 Bábovka našich babiček

Suroviny:

  • máslo nebo sádlo
  • klasický cukr krupice
  • vejce ze dvora
  • polohrubá mouka
  • mléko nebo smetana
  • prášek do pečiva (a dříve i jedlá soda)
  • kakao (půl těsta na mramorování)

Tradiční postup: všechno se smíchalo ručně vařečkou. Vzniklo těsto hutnější, ale krásně voňavé. Peklo se v těžké formě, kterou bylo potřeba pořádně vymazat a vysypat – máslem a hrubou moukou. A pak trpělivost. Žádné "píchnutí špejlí po 30 minutách" – peklo se tak dlouho, dokud bábovka „nevoněla až na dvůr“.

Typická chuť: poctivá, hutná, lehce drobivá. Bez polevy, bez krému, bez ozdob. Jen trocha cukru navrch. A naprosto božská s hrnkem kakaa.

  Bábovka dnes

Suroviny:

  • rostlinný olej nebo máslo
  • třtinový nebo kokosový cukr
  • vejce z bio obchodu
  • špaldová nebo bezlepková mouka
  • jogurt, kefír nebo rostlinné mléko
  • moderní variace: citronová kůra, tvaroh, čokoládové kousky, ořechy, chia semínka
  • někdy i poleva nebo glazura

Moderní rychlý postup: většinou se vše nahází do mísy a nechá prošlehat robotem. Používají se silikonové formy, které není třeba vymazávat ani vysypávat. Pečení je rychlé, rovnoměrné a bábovka se téměř vždy povede. Uvnitř je vláčnější, často se méně drobí a vydrží déle čerstvá.

Rozmanitá chuť: jemná, moderní, často bohatší na chuťové vrstvy. Často s něčím navíc – polevou, zdobením, posypem, plněním.

 

 Bábovka našich babiček

Suroviny:

  • 250 g másla
  • 250 g krupicového cukru
  • 4 vejce
  • 250 ml mléka
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • špetka soli
  • máslo a mouka na vymazání a vysypání formy

Postup: máslo s cukrem utřeme do pěny, postupně přidáváme vejce, mléko a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Polovinu těsta nalijeme do formy, do druhé poloviny vmícháme kakao a vlijeme navrch – vznikne mramorový efekt. Pečeme ve vymazané a moukou vysypané formě na 170 °C asi 50–60 minut. Po vychladnutí jen pocukrujeme.

Chuť: hutná, s jemnou máslovou vůní, drobivější, ale poctivá. Prostě klasika, která nikdy nezklame.

Bude se hodit 👍🏼

 

 Moderní jogurtová bábovka s čokoládou

Suroviny:

  • 3 vejce
  • 150 g třtinového cukru
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 200 g bílého jogurtu
  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • hrst nasekané hořké čokolády
  • citronová kůra nebo vanilkový extrakt podle chuti

Postup: vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, jogurt a promícháme. Vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, přidáme čokoládu a ochucení. Nalijeme do silikonové formy a pečeme na 170 °C cca 40 minut. Bábovka je vláčná, jemná a díky jogurtu krásně drží tvar i druhý den.

Tip: Skvěle chutná i s polevou – třeba z hořké čokolády a lžičky kokosového oleje.

Bude se hodit 👍🏼

Která je lepší?

Na to si musí každý odpovědět sám. Tradiční bábovka voní domovem, vzpomínkami a jednoduchostí, která má svou sílu. Ta dnešní je pohodlnější, rozmanitější a přizpůsobivější – ingredience i formy doznaly velkého posunu.

Není to soutěž. Obě mají své místo. A možná právě proto bábovka přežila tolik generací – protože každá doba si ji uměla upéct po svém.